Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Po kilku latach uprawa w orchidariach załamuje się...
Autor: Romuald Kosina
E-mail:  
Data: poniedziałek, 20 sierpnia 2007 13:15:57
Panie Piotrze!!!!!!!
Ja właśnie jestem na etapie pewnych "ekologicznych" modyfikacji mojej witryny. Tam rosną storczyki wymagające stałej, większej wilgotności. Są to głównie obiekty na podkładkach i takie preferuję, bo jest to naturalny sposób ich osadzenia w środowisku. Inne, znoszące okresowe wysuszenie, są uprawiane na oknach. Zatem, jak pisałem, wprowadzam gatunki Tillandsia, paprocie oraz mchy na fragmentach kory zebranych w lasach. Najczęściej jest to kora dębowa. Wiem, że niektórzy uważają, że w ten sposób zakażam witrynę, ale osobiście jestem zdania, że nie. Większość grzybów na tym materiale nie jest patogenicznych. Patogeny storczyków są przynoszone w nasze kolekcje na zakupionych chorych egzemplarzach. Niewykluczone, że wśród wnoszonych do witryny grzybów będą też mikoryzowe dla storczyków. Zamierzam wprowadzić też inne rośliny tropikalne rosnące razem ze storczykami w naturze, a to begonie, gesnerie czy peperomie. Ponieważ witryna ma ograniczoną pojemność, więc wprowadzane gatunki muszą być typu mikro. Może, podkreślam, może uda mi się ustabilizować ten mikrosystem. Oczywiście parametry temperatury, wilgotności, przewietrzania należy optymalizować. Sądzę, że w wielu witrynach i wilgotność i temperatura są okresowo zbyt wysokie. Wtedy rośliny słabną, grzyby, niestety i patogeniczne rosną w potęgę. Eksperymentujmy!!!!!!
Serdeczności!!!!!!!
Romek

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl