Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Czy korzenie orchidei wydzielają jakieś substancje które mogłyby zaszkodzić
Autor: Romuald Kosina
E-mail:  
Data: niedziela, 19 sierpnia 2007 13:40:35
Witam Cię Początkujący!!!!!!!
Storczyki w bardzo wczesnych stadiach rozwojowych , startując z nasienia, wchodzą w symbiozę z grzybami. U nadrzewnych epifitów trwa ona krócej, u gruntowych dłużej. Rozwijające się strzępki grzyba w komórkach storczyka ostatecznie są unieczynniane przez grupę hormonów zwanych fitoaleksynami (ang. phytoalexins)i uniemożliwiają dalszy rozwój grzyba poprzez blokadę syntezy białka. Strzępki grzyba są przekształcane w kuliste twory (ang. peletons) wypełniające komórki storczyka i ostatecznie "zjadane" przez tę roślinę. W odpowiedzi na Twoje pytanie wiemy już, że storczyki w wyniku infekcji patogenem wytwarzają powyższe związki (również nadtlenek wodoru), ale to nie oznacza, że te związki są wytwarzane stale, również podczas Twoich "storczykowych kąpieli". Nie wiem dokładnie, ale sądzę, że część roślinek owadożernych również jest epifitami i może rośnie w bliskości storczyków, no chociażby rosiczki i storczyki na torfowiskach. Wiemy, że istnieje zjawisko allelopatii, ujemnego wpływu jednych roślin na inne. Nie można tu wykluczyć zaistnienia takiej sytuacji, ale ja na Twoim miejscu nie miałbym takich obaw, pamiętając, że lepiej "osadzić życiowo" roślinę w pewnym kompleksowym środowisku niż w sterylnej kuwecie.
Może coś pomogłem?
Pozdrawiam Cię!!!!!!!!!!
Romek

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl