Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Proszę o pomoc
Autor: Marta
E-mail: innersmile@o2.pl
Data: poniedziałek, 21 maja 2007 09:25:34
Dziękuję za odpowiedź.
Ja mam chyba więcej szczęścia do tego falka, niż powinnam, biorąc pod uwagę, co się ze mną miał. Obecnie falek ten wypuszcza korzenie-jak szalony!!!, ma nowy listek-choć niektóre stare nie wyglądają za ciekawie i jednocześnie wypuszcza korzenie. Nie wiem, skąd miał na to siłę, bo przed rozpoczęciem reanimacji byłam zmuszona wyciąć mu nie kilka, ale wszystkie korzenie! Kwiaty mu nie opadły!!!, 2 liście odzyskały turgor i ładny połysk, z małych kikucików, które wyrastały z oczek rozwija się odgałęzienie pędu i powoli zawiązują się pąki. Sama nie wiem, jak to się stało, bo wszystkie posty na forum wskazują na to, że reanimacja zazwyczaj trwa o wiele dłużej i jednocześnie nie ma tak pomyślnego przebiegu, w tak krótkim czasie. Mam nadzieję, że te pozytywne zmiany nie są tylko objawem walki rośliny o przetrwanie, a normalnym zjawiskiem po zapewnieniu optymalnych warunków.
Teraz mam kolejne pytanie. Czy skoro jest to wirus lub bakteria, która powoduje taki wygląd niektórych liści, mam wszystkie zaatakowane wyciąć?
Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
Marta

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl