Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Proszę o pomoc
Autor: Marta
E-mail: innersmile@o2.pl
Data: niedziela, 22 kwietnia 2007 12:51:48
Witam,
Przejrzałam setki zdjęć w internecie próbując zidentyfikować ten niepokojący objaw na moim falku, ale muszę skapitulować, bo mam tylko mętlik w głowie i nie wiem, czy to wirus, czy może inne choróbsko. Załączam zdjęcia liści, gdyż to ich wygląd mnie niepokoi. Całość rośliny prezentuje się ok, kwiaty rozwijają się nadal, rośnie nowy listek, ale stan liści, które są pokryte dziurkami i częściowo rowkami, i pomarszczeniami, które najlepiej widać na wierzchniej stronie liści oraz pod światło, są dla mnie alarmujące.
Ok. 1.tygodnia temu wyciągnęłam falka-mimo kwitnienia z kory i postanowiłam obejrzeć również korzenie, bowiem przy moczeniu rośliny zauważyłam, że na powierzchni wody skaczą sobie w najlepsze skoczogonki. Wyczytałam, że nie są specjalnym zagrożeniem, dlatego nie traktowałam rośliny chemią, a jedynie po zabiegu usunięcia nieciekawie wyglądających korzeni i opłukaniu ich pod silnym strumieniem wody oraz wyparzeni wszystkich akcesoriów, przesadziłam falka do keramzytu. Nie wiem, czy te potworki mają coś wspólnego z dziurkami na liściach. Dodam, że na tym samym parapecie stoi kolejny falek i jego wcześniej również trapiły skoczogonki, ale nie ma śladów na liściach.
Próbowałam zidentyfikować problem na własną rękę, ale niestety nie umiem sobie sama poradzić. Zwracam się zatem o pomoc w nadziei, że ktoś z państwa zna odpowiedź i środek zaradczy. Z góry bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam.
Marta

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl