Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Phalaenopsis
Autor: Anna Zarębska
E-mail: 365dni@interia.pl
Data: poniedziałek, 9 kwietnia 2007 11:26:33
I znowu potwierdza się stara prawda, ze lenistwo i potrzeba to rodzice wynalazków. Z braku czasu i liczącej kilkaset sztuk storczyków kolekcji zmobilizowałam się, by podjąć trud izbudować orchidaria. Faktem jest, że zajmuje to trochę czasu, zachodu i energii. Zwłaszcza, gdy poszukuje się odpowiednich urządzeń (niestety dostępne orchidaria nie zawsze pasują wymiarami do konkretnych pomieszczeń. Do tego dochodzi ich dość spora cena) i rozwiązań.

Ale gdy koniec zaczyna być widoczny dochodzę do wniosku, że warto było. Teraz bez wahania i ciągłego zamartwiania się "czy jakaś roślina jest właśnie w stanie agonalnym" wyjeżdżam na dłuższy czas, a całość sama się steruje, zarówno jeśli chodzi o wilgotność, jak i oświetlenie i wentylację. Ważne tylko, by co jakiś czas uzupełniać wodę w zbiorniku. Ale to zawsze może zrobić życzliwa sąsiadka. No i nie trwa to cały dzień, a tylko kilka minut.

I jeszcze komentarz do wypowiedzi Pani Marii: myślę że takim uogólnieniem krzywidzi Pani wiele życzliwych osób na Forum. Osobiście podziwiam ludzi, którzy samodzielnie zgłębili tajniki polskiej mowy i polskiej pisowni, bo nie jest to łatwe. Proszę więc się nie obrażać. A jeśli ktoś obcesowo zwracał komuś uwagę - no cóż - każdy może napisać tu prawie wszsytko. Możliwe jednak, że chodziło o to, by z forum nie zrobił się nastoletni blog ze "spox, nara, itp". I tutaj też jestem gorąco za omijaniem takich praktyk.

Myslę, że kwestia informacji, że ma Pani kłopo z językiem polskim załątwia sprawę. A teraz ma Pani wybór: albo się Pani wycofa (a myślę, że szkoda, bo tutaj naprawdę jest wiele życzliwych osób), albo bedize atakować (wtedy na pewno znajdą się tacy, którzy będą się bronić ), albo po prostu puści Pani tę kwestię mimo uszu. Decyzja należy do Pani. Osobiście zachęcam jednak do pozstania z nami.

Serdecznie wszystkich pozdrawiam - Anna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl