|
Temat: |
Re: rozwiązania techniczne w orchidarium |
|
Autor: |
Tomek Szewerniak |
|
E-mail: |
vetom@wp.pl |
|
Data: |
wtorek, 27 lutego 2007 19:18:17 |
Witam!
Problemy ,o które Pani pyta , są z gatunku retorycznych. Sądzę ,ze powinna Pani "uruchomić" orchidarium i wiele rzeczy "wyjdzie" w czasie funkcjonowania . Ja miałem trzy orchidaria i ostatnio zrezygnowałem z akwarium 200 litrów bo niemożliwe było utrzymanie zadawalających warunków ( relacje wilgotnośc - temperatura). Pozostałem przy orchidariach 1,5 m x 0,75 x 0,6 położonych piętrowo i w każdym panują inne warunki . W tym dolnym rosną rośliny chłodo i umiarkowanie lubne temp teraz 13-18 oC wilgotność ( z nawilżaczem) 70 %. Podlewane zraszaczem co 2 - 3 dni, latem podlewanie przez moczenie w wiaderku. W górnym orchidarium temperatura latem dochodzi do 35 oC , wilgotność 80-95% , a i tak rośliny sprawiają wrażenie podsuszonych . Podlewam je codziennie! ( w środku pracuje 3 litrowy nawilżacz). Niezwykle ważne jest dobranie wentylatorów , gdyż zbyt mocne dodatkowo wysuszą rośliny. Parametry takiego "biotopu" trzeba ustalać doświadczalnie i zmieniać w zależności od pory roku i rodzaju roślin. Ja bym rurek doprowadzających wodę nie instalował , gdyż trudno będzie kontrolować jej ilość i sprawdzać czy gdzieś ta woda nie zalega. Jestem pewny ,że zraszacz do roślin doniczkowych wystarczy. Ważniejszy będzie dobór roślin, które te eksperymenty wytrzymają - a że wszystkie nie wytrzymają to pewne .
Pozdrowienia - Tomek |
|
|
|
|