|
Temat: |
rozwiązania techniczne w orchidarium |
|
Autor: |
Anna Zarębska |
|
E-mail: |
365dni@interia.pl |
|
Data: |
wtorek, 27 lutego 2007 11:58:37 |
Witam,
mam pytanie do osób, które u sieibe "przećwiczyły" już budowę orchidarium. Obecnie jestem na etapie rozpoczęcia budowy orchidarium. Będize to właściwie takie wiwarium dla miniatur ciepło i umiarkowanolubnych. Mam już rozwiązania dotyczące oświetlenia i wentylacji. Waham się jeszcze tylko nad systemem nawadniania. Przejrzałam wiele stron, ale wciąż brakuje mi informacji.
Wiwarium ma wymiary 130 cm dł x 60 cm wys x 25 cm głęb.
Rośliny będą tworzyć naturalną dżunglę. Będą sadzone na tylnej ścianie, na ścianach bocznych i w podstawie.
Pytania mam dwa:
1. Czy do takiej zamkniętej konstrukcji (przy stale włączonym wentylatorze regulującym przepływ powietrza - wentylator w górnej częsci pod świetlówką) wystarczy system zamgławiania, czy potrzebne jest także podlewanie korzeni za pomocą ukrytego systemu rurek w otworkami?
2. Jak Państwo u sieibe rozwiązaujecie problem nadmiaru wody, która spływa na dno? Czy ona po prostu zostaje w keramzycie i stopniowo sobie paruje? A może wraca do obiegu zamkniętego np. podlewania lub zamgławiania? A moze lepiej pod keramzytem zamocować jeszcze np. dno z otworkami, prze które woda zupełnie będzie spływać np. do szuflady pod wiwarium?
Obiecuję, żę gdy konstrukacje będzie gotowa, zamieszczę zdjecia
Pozdrawiam - Anna
|
|
|
|
|