Temat: |
Re: storczyki początkujacej wielbicielki :) |
Autor: |
E.Iwańczyk |
E-mail: |
ewaiw@jay.au.poznan.pl |
Data: |
niedziela, 25 lutego 2007 15:36:24 |
Do Pani Agnieszki Dobek,
ja tez mam zygopetalum od lat (prawd. Luisendorf) i nie sprawia ono zadnych klopotow w uprawie. Uprawiam na parapecie zachodniego okna (zaluzje, brak kaloryfera i skandalicznie niska wilgotnosc, bywa teraz i 30%, mimo pracujacego nawilzacza - to efekt bardzo silnego wymuszonego wyciagu powietrza w systemie wentylacyjnym wiezowca). Nie mam balkonu, ale roslina stoi na skraju parapetu przy "dzwiach balkonowych". Na noc je rozszczelniam, a latem okna sa pootwierane, co daje roznice temperatur. Zygo kwitnie regularnie zima, co prawda nie ma burzy kwiecia, ale zawsze na pedzie sa 2, 3 kwiaty. Przy moich warunkach niestety nie kazda dojrzala psb daje nowy przyrost, choc zdazylo sie, ze uaktywnila sie stara. I zawsze tez jeden z wylaniajacych sie pedow kwiatowych nie rozwija sie i zasycha. W efekcie mam ogromna niezbyt atrakcyjna kepe zielska i pojedyncze, sukcesywnie rozwijajace sie, za to wielkie i pachnace hiacyntami kwiaty. I to mnie rozbraja niech sobie rosnie. Wiem, co nalezy poprawic, no ale warunkow brak: podniesc wilgotnosc (pozamykac wywietrzniki , wstawic drzwi i je zamykac , suszyc pranie w salonie , non stop gotowac obiady w mojej wnece kuchennej , zalozyc 200 litrowe akwarium itp., bo zadne tacki (nawet taczki) mokrego keramzytu ani nawilzacz nic nie daja), dalej zwiekszyc intensywnosc oswietlenia (np przez podniesienie zaluzji - trzeba by ja naprawic lub zalozenie lampy na zime. To tyle, temperatura jest ok, zreszta hybrydy nie sa az tak wymagajace pod tym wzgledem. Tak wiec, brak balkonowania nie jest przeszkoda w inicjowaniu kwitnienia. Radze nie zraszac i nie lac po mlodych przyrostach. Moj nie lubi tez zbytniego przesuszania podloza. Zauwazylam, ze im starszy tym lepiej rosnie, moze po prostu przyzwyczail sie do warunkow, a moze po prostu to ja lepiej sie juz teraz obchodze ze storczykami
Pozdrawiam i zycze obfitego kwitnienia
Ewa |
|
|
|