Temat: |
Re: Opisy storczyków |
Autor: |
Zbigniew Roman |
E-mail: |
zb.roman@data.pl |
Data: |
niedziela, 3 sierpnia 2003 23:01:05 |
Szanowni Państwo!
Szanowny Panie Janie!
Toż to jakieś kompletne nieporozumienie. Przedstawię, zatem swoje tezy w punktach, bez dodatkowych ozdobników.
1. Ciężar odpowiedzialności za decyzję zakupową spoczywa po stronie kupującego. Winien on, w swoim najlepszym interesie, zdobyć wszelkie możliwe i konieczne informacje przed podjęciem decyzji zakupowej.
2. Dostępna wiedza o wymaganiach uprawowych storczyków jest bardzo niejednoznaczna nawet w bardzo podstawowych zakresach. Zachęcam, jako przykład, do zajrzenia do książki K. Oszkinis, Storczyki. W Tabeli 20 prezentującej optymalne temperatury uprawy storczyków podane są wartości zalecane przez dwu różnych autorów. W wielu przypadkach są one bardzo rozbieżne, przykładowo, jeden zaleca 32 stopnie a drugi 20-22.
3. Jako wnikliwi storczykarze-hobbyści winniśmy dokonać obserwacji naszych warunków uprawowych.
4. Na podstawie, najlepiej wielu, źródeł danych dobrać rośliny, które zaakceptują nasze warunki uprawowe.
I jeszcze kilka kolejnych tez, które mi przyszły do głowy po lekturze wypowiedzi.
1. Witryna Orchidarium zawiera bardzo wiele informacji uprawowych, przykładami są tu fotokatalog Ecuagenera czy też Moje orchidarium.
2. Nawet pobieżna obserwacja aktywności Jerzego Dziedzica tak w obrębie Orchidarium jak i witryny PTMO daje podstawy do stwierdzenia, że jest On niezwykle uczynny i gotowy iść z poradą uprawową na każde wezwanie.
3. Uważam, że nie jest eleganckie wymuszanie na Jerzym Dziedzicu tego, czego nie jest On w stanie spełnić. I to z powodów obiektywnych: skąd niby ma On wziąć te wszystkie informacje?
4. Bardzo podoba mi się idea stworzenia przez nas samych bazy danych o warunkach uprawowych roślin w naszych kolekcjach i chętnie się do niej przyłączam. Mam nadzieję, że Jerzy podchwyci ten pomysł i już wkrótce zajmiemy się wszyscy szczegółami technicznymi.
Pozdrawiam,
ZbR
|
|
|
|