Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Opisy storczyków
Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.prv.pl
Data: niedziela, 3 sierpnia 2003 15:32:02
Szanowny Panie!
Nikt z nas nie obciąża winą Pana Jerzego za niepowodzenia w uprawie. Nie o tym rozmawiamy. Jeśli piszemy o chybionych zakupach (przynajmniej ja) to mamy na uwadze, że nieco inaczej wyobrażaliśmy sobie storczyka (rozmiar, prawdziwy kolor i wielkość kwiatów, skłonność do powtarzalności kwitnienia) niż to, co w końcu otrzymujemy. Nie chodzi o to, że roślina ginie tylko, że zawiodła oczekiwania. Nawet storczyki oferowane jako dorosłe z różnych firm są całkiem różnych (czasem bardzo)rozmiarów. To wielce mylące. Ostateczna decyzja i odpowiedzialność za nią należy do nas, ale kilka zdań rzetelnej informacji pozwoli zmniejszyć ryzyko pomyłki. To nie jest żadna amerykańska moda. Rozsądny klient zawsze domaga się podstawowych wiadomości o kupowanym towarze i sprzedający powinien się liczyć z potrzebą takiej wiedzy. Czy Pan tego nie oczekuje? Sprzęt mechaniczny itp. moją swoją instrukcję obsługi, a tu chodzi o żywe rośliny. Nikt nie oczekuje cudu, ani gotowych recept sprawdzających się w każdych warunkach uprawy, aż tacy naiwni nie jesteśmy, ale dobrze byłoby chociaż wiedzieć 'z czym to się je'. Doskonale rozumiem, że Pan Jerzy jest pośrednikiem, ale jak wspominał Pan Jan, ma też większe możliwości zdobycia potrzebnych informacji niż przeciętny użytkownik internetu, posługujący się często modemem.

I bez urazy. Ja nikogo tu nie atakuję, polemizuję jedynie z formą oferowanej usługi.

Z poważaniem,
Maria Maciąg

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl