|
Temat: |
Re: Kłopot z nawożeniem |
|
Autor: |
Seba |
|
E-mail: |
|
|
Data: |
poniedziałek, 30 października 2006 13:07:24 |
Kwitnienie u falków powodowane jest przez zwiększenie ilości światła oraz RÓŻNICĘ temperatur dzień/noc ok 7st C przez parę tyg. Zatem nie trzeba falków wymrażać, wystarczy w nocy 18 st a w dzień 24st. Większość gatunków w naturze nie zaznało temperatury niższej niż 20st a niektóre 25st, a przecież kwitną. Hybryd nie należy przesuszać, bo jako mieszańce nie mają naturalnego okresu spoczynku. Co do nawożenia trzeba nawozić cały czas, bo one cały czas rosną. Zmarnowała Pani poprzedniego prawie na pewno przez przenawożenie. Ja mam nawóz 5-5-5 i daję pół łyżeczki na 1,5l wody i taką mieszanką podlewam cały czas, żadne tam co x tygodni - to jest bezsens. Dlatego proszę sobie kupić nawóz zrównoważony tzn wszystkie cyfry równe i zasilać przy każdym podlewaniu cały rok tym samym nawozem. Jak Pani chce mieć kwiaty super jakości wybarwione na wystawę to ew. można dać nawóz blossom bust, chociaż badania pokazują że rośliny i tak nie przyswoją zwiększonej dawki fosforu.
Ja wiem że to co piszę może być sprzeczne z tym co pisze w gazetach albo w sieci, ale wolę słuchać i czytać doświadczonych hodowców zamiast redaktorów gazet i ogólnotematycznych portali, które utrwalają błędne stereotypy.
aha, i NIE obcinać przekwitniętego pędu
Pozdrawiam Seba |
|
|
|
|