Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: etylen a suszone grzyby
Autor: Tadeusz Gałkowski
E-mail: tadeusz.galkowski@wp.pl
Data: środa, 20 września 2006 13:59:02
Dziękuję za wyjaśnienia, Panie Andrzeju! Wczoraj żona też mnie pocieszała, że może po prostu ten kwiat już przekwitł. Zbiegło się to z w/w zdarzeniami, więc staram się wyciągać wnioski na przyszłość. A intensywny zapach grzybów był odczuwalny w całym mieszkaniu. Temperatura też wzrosła przez to "dogrzewanie" piekarnikiem.
Storczyki mam dwa, oba Phalaenopsisy, kupione razem, z tym, że jeden kupiony kwitnący, drugi kupiony już po kwitnieniu, o dość zwiotczałych najniższych liściach (przelany w sklepie). Tydzień po zakupie, gdy na ściankach doniczek nie zbierały się już kropelki wilgoci, a wetknięte patyczki były suche po wyjęciu (zwiotczałe liście odzyskały jędrność), podlałem oba, przez 30-to minutowe zanurzenie w wodzie destylowanej. Następnie po tygodniu podlałem ten bez kwiatów, znacznie większy i w większej doniczce. Potem znów po tygodniu, tym razem już oba. Jak widać, ten bez kwiatów szybciej zużywa wilgoć. A podlewam je obserwując skraplającą się wilgoć na ściankach doniczki, dotykając wyjętych z podłoża patyczków, no i obserwując kolor korzeni, ale tą metodę muszę dopiero doświadczalnie opanować. Zapewne jest najlepsza, bo sama roślina mówi czy ma mokro, czy sucho.
Kończąc, raz jeszcze pozdrawiam wszystkich miłośników storczyków!
TG

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl