Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Niezydentyfikowany phalenopsis
Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: sobota, 14 czerwca 2003 12:24:20
Do wszystkich poszukiwaczy "nazw" hybryd.....

Według mnie nie ma absolutnie żadnej możliwości zidentyfikowania jakichkolwiek hybryd na podstawie fotografii, być może poza kilkunastoma bardzo popularnymi klonami, które są akurat w danym momencie standardami na naszym rynku (Dendrobium Stardust 'Chiyomi', Vuylstekeara Cambria 'Plush', Odontocidium Susan Kaufmann, Lc (Fierry x aurantiaca) 'Cinnabar', Oncidium Twinkle 'Fragrance Fantasy' i paroma innymi). Czasami można zidentyfikować producenta i sprawdzić jego listę produktów na internecie, co daje nieco lepsze szanse na zmniejszenie obszaru wyboru. Niezależnie od tego i tak w mojej prywatnej opinii jest to naciąganie, ponieważ nigdy nie ma stuprocentowej pewności, że to ta roślina i że producent nie dysponuje też podobnymi klonami, i "nazywanie" takich hybryd może służyć tylko do prywatnego użytku hodowcy. Mnie też zdarza się to robić, chociażby w celu skatalogowania rośliny z jakąś nazwą, zamiast wołania na nią "żółty falek", a na drugą "żółty falek numer 2". Natomiast nigdy nie śmiałbym twierdzić z jakąkolwiek pewnością, że to ta roślina i na przykład przekazać, czy sprzedać ją komuś innemu pod tą nazwą.

"Zidentyfikowanie" mieszańca falenopsisa, miltonii, żółtego oncidium, większości odontonii i odontocidiów, (brasso??)(laelio??)cattlei z OBI, paphiopedilów, jak również wielu innych hybryd, JEST NIEMOŻLIWE.

Falenopsis ze zdjęcia na pewno nie jest gatunkiem, natomiast podobnie wyglądających nazwanych klonów są dziesiątki, a niezarejestrowanych efektów laboratoryjnej hodowli falenopsisów pewnie setki. Określenie jego "nazwy" jest niemożliwe, tym bardziej, ze może nawet nie mieć żadnej poza "CU56xWE23" z laboratoryjnej probówki.

Rozumiem skąd bierze się pęd do nazywania takich roślin, bo sam czuję się gorzej posiadając nienazwanego "kundla", mimo że to zachwycająca roślina bez względu na nazwę. Pewnie także w mojej świadomości tkwi nie do końca uświadomione przekonanie, że imię jest ważne, chociaż to przecież bez sensu. O ile zidentyfikowanie gatunku pozwala określić jego wymagania uprawowe, "nazwanie" białego falenopsisa nie ma żadnego praktycznego znaczenia.

Pozdrawiam,
Jerzy Dziedzic 'Orchidarium' HCC/AOS

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl